Abonnér
Referat
til
mødet i Akutfagligt Råd
den 20. december 2023 kl. 15:30
i Olof Palmes Alle 15, Mødelokale 15, Aarhus N, meet.rm02@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-100-7-19

1. Status Region Midtjyllands akutte natordning

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Akutafdelingsledelserne har bedt om en status vedrørende forberedelse af Region Midtjyllands overtagelse af lægevagtsopgaven fra 1. marts 2024.


Præhospitalet har siden den første 1. oktober kørt en rekrutteringskampagne i forhold til ansættelse af læger med speciale i almen medicin.


Følgende initiativer er blandt andet gennemført:

  • Banner på hjemmeside og udsendelse via praksis.dk
  • Banner reklamer i Dagenes medicin, Ugeskrift for læger
  • Oplæg på PLO-Midts efterårs møde
  • Udsendelse af mail og kampagne materiale via PLO Midt til alle vagtbærende i Lægevagten
  • Udsendelse af personlige brev til alle vagtlæger, som i 2023/2022 har haft 3 eller derover nattevagter
  • Diverse kampagner på sociale medier
  • Afholdt 3 informationsmøder, med begrænset deltagelse


Der er ansat en række almen medicinere i ordningen, men ikke tilstrækkeligt til at kunne dække alle vagter. Derfor arbejdes der nu med tre supplerende tiltag:

  • der er åbnet for ansættelse af andre typer af speciallæger, for eksempel speciallæger i intern medicin, akutmedicin eller læger, der på anden vis kan dokumentere solid erfaring med arbejdet i lægevagten eller tilsvarende ordning
  • der er åbnet for at trække på vikarbureauer
  • der er åbnet for at sygeplejersker kan deltage i visitationsarbejdet. Rekrutteringen er startet, og det går godt


I forbindelse med sygeplejerskernes deltagelse i visitationsarbejdet er det forudsat, at patienter, der ikke kan afsluttes af sygeplejersken, skal forbi en læge, inden der træffes beslutning om henvisning til konsultation, sygebesøg eller eventuel indlæggelse


Det understreges, at der i projektperioden fortsat arbejdes for at sikre den oprindelige plan med speciallæger i almen medicinere, som foretrukne i visitation og konsultation.


I forbindelse med etablering af natordningen er nedsat en styregruppe med repræsentation fra alle akuthospitaler, Præhospitalet og Psykiatrien, med Poul Michaelsen som formand. Derudover er nedsat en operationel arbejdsgruppe med repræsentation fra henholdsvis Præhospitalet og AUH og Gødstrup, der forbereder de praktiske forhold i forbindelse med opstarten. Bemandingssituationen drøftes løbende i både den operationelle gruppe og i styregruppen. Alle ovenstående initiativer er derfor afklaret med styregruppen.


Chefkonsulent Birgitta Bælum fra Præhospitalet deltager under sagens behandling.

Beslutning

Akutfagligt Råd blev orienteret om, at Thi Anh Nhi Huynh ansat som lægefaglig leder af ordningen.


Birgitta Bælum præsenterede beslutning og rekrutteringsindsats.


Ordningen består af: Visitation i AMK, to konsultationer, tre kørende enheder (bemandet med paramedicinere, erfarne ambulancebehandlere og sygeplejersker).


Regionen fik først i september afklaret aflønningsforhold for lægerne – derefter gik præhospitalet i gang med rekruttering. Da det kneb med ansøgningerne, besluttedes det at starte rekruttering blandt sygeplejersker til supplement. Det går godt. I november besluttet at der også kan benyttes andre læger med relevant baggrund, plus brug af vikarbureau.


Vistatorerne kan således være både almen medicinere, sygeplejersker, og læger med anden relevant baggrund og erfaring. I det konkrete set-up er det valgt at sætte en koordinerende læge bag visitatorerne, og til konferering for bilerne. Alle indlæggelser skal forbi den koordinerende læge. Der kan visiteres hjemmefra, og fra konsultationerne.


AMK-lægen kan fungere som bagstopper for den koordinerende læge, især i fht de kørende funktioner.


Oplæg vedlagt som bilag.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-7-19

2. Fremtidig rådgivningsstruktur på akutområdet

Det indstilles,

at Akutfagligt Råds medlemmer drøfter beslutningen, herunder opfordring fra Koncernledelsen til, at det Tværfaglige specialeråd for akutmedicin for akutmedicin og afdelingsledelserne for regionens akutafdelinger sikrer, at der bliver ledelsesfaglig repræsentation i det Tværfaglige specialeråd for akutmedicin fremadrettet.

Sagsfremstilling

Som det fremgår af vedlagte orienteringsskrivelse, der tidligere er fremsendt til medlemerne af Akutfagligt Råd, har Koncernledelsen besluttet at normalisere rådgivningsstrukturen på akutområdet. Det betyder, at Akutfagligt Råd nedlægges med udgangen af året 2023. Koncernledelsen vil fremadrettet søge faglig rådgivning på akutområdet via det tværfaglige specialeråd for Akutmedicin.


I den forbindelse opfordrer Koncernledelsen til, at specialerådet for akutmedicin og afdelingsledelserne for regionens akutafdelinger sikrer, at der bliver ledelsesfaglig repræsentation i specialerådet fremadrettet. Derudover besluttede Koncernledelsen, at det psykiatriske speciale fremover også skal være repræsenteret i det tværfaglige specialeråd for akutmedicin. Kommissorium for specialerådene i Region Midtjylland er vedlagt.


Dagens møde bliver dermed det sidste i Akutfagligt Råd.

Beslutning

Nils Falk Bjerregaard introducerede punktet – og understregede at beslutningen ikke handler om at vende ryggen til akutafdelingerne eller det akutmedicinske speciale – men udspringer af et ønske om at ensrette den faglige rådgivningsstruktur.


Akutafdelingsledelsene gav kollektivt udtryk for, at de er kede af og uforstående overfor beslutningen. De finder, at der fortsat er mange ufærdige opgaver, og at der med nedlæggelse af Akutfagligt Råd, mangler relevante fora at tage dem op i.


Akutafdelingsledelserne udtrykte også forbehold i forhold til, at problemstillingen kan løses ved ledelsesmæssig repræsentation i specialerådene. Specialerådet ses som et rent fagligt organ, hvor afdelingsledelserne ikke vil være udpeget som ledelsesrepræsentanter, men sidde som specialerepræsentanter. Akutafdelingsledelserne oplever derfor, at de kommer til at mangle en meget vigtig kommunikationsvej fra akutafdelingsledelserne ind i koncernledelsen.


Flere af repræsentanter fra de øvrige specialer gav omvendt udtryk for, at det var et passende tidspunkt at opløse Akutfaglig Råd set fra deres perspektiv, fordi det opleves at være blevet vanskeligere at være "de andre specialer" i Akutfagligt Råd.


I samme forbindelse blev der opfordret til, at det i forbindelse med høringsrunder mv, huskes at spørge bredt i afdelingsledelseskredsen for de relevante specialer, fordi specialerådene kan én ting, mens afdelingsledelesskredsen kan noget andet.


Specialerådsformanden fra det tværfaglige specialeråd for akutmedicin bød det velkommen, hvis der måtte være afdelingsledelsesrepæsentanter som gerne vil deltage i abejdet i specialerådet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-40-72-7-22

3. Status opdatering af akutkonceptet

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Akutafdelingsledelserne har efterspurgt status i forhold til opdatering af akutkonceptet.


Akutkonceptet er rettet til efter høring, og planlægges nu præsenteret i først Klinikforum og derefter Koncernledelsen i januar. Proccessen har trukket lidt ud, da alle har været optaget af arbejdet med spareplaner. Samtidig har endelig udgave afventet beslutning om modtagelse af akutte patienter i Silkeborg. I vedlagte udgave er beskrivelse af modtagelse af akutte patienter på specialsygehus udgået.


Efter endelig godkendelse rundsendes til hovedpostkasserne, og konceptet lægges ud på hjemmesiden.


Seneste udgave vedlagt.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-40-72-7-22

4. Strategi for robustgørelse af akutområdet

Det indstilles,

at Akutfagligt Råds medlemmer kommer med input til det foreløbige udkast til strategi for robustgørelse af akutområdet

Sagsfremstilling

Arbejdet med strategi for robustgørelse af akutområdet har været sat i stå på grund af processen omkring spareforslagene i forbindelse med budget 2024. Processen er nu genoptaget med henblik på forelæggelse for det politiske niveau i april. Udkastet forventes præsenteret for Koncernledelsen i januar. Inden da skal der afholdes et arrangement med inddragelse af regionsrådets medlemmer. Den endelige udgave af strategien kan dermed komme til at afvige en del fra det foreløbige udkast. Der gøres også opmærksom på, at der bedes set bort fra layoutmæssige uregelmæssigheder - der er tale om et foreløbigt udkast, hvor der er lagt mest vægt på indholdet. Der følger en layoutmæssig opdatering inden udkastet sendes videre til koncernledelse mv.


Det endelige udkast sendes i en bred høring i februar.


Formålet med strategien er at sætte overordnet retning for udviklingen på akutområdet i de kommende år. Det er altså ikke en konkret plan, men et retningsgivende dokument. Vedtagelse af strategien vil blive efterfulgt af en proces hvor strategien omsættes til konkrete planer og handlinger.


Planen omhandler syv politisk fastsatte spor:

  1. Tiltrækning og tilknytning
  2. Akutte patientforløb
  3. Lægevagt og akut natordning
  4. Tværsektorielle indsatser.
  5. Akutklinikker
  6. Akut psykiatri
  7. Akutkoncept


For hvert af sporene er beskrevet hvilke andre planer og initiativer sporet spiller sammen med.


Akutfagligt Råds medlemmer opfordres til at lkomme med input til det vedlagte udkast.

Beslutning

Der blev efterlyst større fokus på de nye signaler i forhold til det kommende udspil fra Strukturkommissionen: Mere patientbehandling i det nære, mere end-to-end, færre patienter på hospitalerne, mere ansvar for patienter hjemme.


Derudover ingen kommentarer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-100-7-19

5. Eventuelt

Det indstilles,

at eventuelle punkter behandles

Beslutning

Ingen bemærkninger.

Tilbage til toppen