Dagsorden fra ESDH
til
mødet i
den 8. april 2022 kl. 15:00
i AUH, Skejby G213-134. Evt. video: 855743@rooms.rm.dk Pinkode: 93144
1. Prioritering af puljen "Uddannelsesaktiviteter på akutområdet"
Det indstilles,
at | Akutfagligt Råd kommer med forslag til, hvordan de afsatte midler til uddannelsesaktiviteter på akutområdet.kan anvendes i 2023 |
Sagsfremstilling
Region Midtjylland råder over en fælles pulje på 4,5 mio.kr. til uddannelsesaktiviteter på akutområdet. Vedlagt er den godkendte fordeling af midler i 2022. Årshjul og proces for prioritering af fælles pulje i Region Midtjylland til uddannelse på akutområdet er ligeledes vedlagt.
Som led en den årlige prioritering af puljemidlerne bedes Akutfagligt Råd komme med forslag til, hvordan midlerne kan anvendes i 2023.
Den endelige beslutning om, hvordan midlerne fordeles træffes efter sommerferien via Koncern HR.
Beslutning
Akutfagligt Råd lægger vedrørende uddannelsestilbud til sygeplejersker vægt på at der fortsat afsættes midler til:
- Intromodul akutsygeplejeske- basis modul
- Behandlermodul
- Hospitalsvisitationsmodul
- Temadage for erfarne sygeplejersker
I forhold til lægegruppen foreslog Akutfagligt Råd udover de initiativer der er i gang i 2022 at der etableres nogle tværregionale uddannelsesinitiativer til HU-læger udover den formaliserede speciallægeuddannelse (2-3 uddannelsesdage). Dette vil kunne understøtte fælles faglighed og ensartethed på tværs af akutfadelingerne. Dea Kehler vil gerne bidrage med forslag til indhold.
Yderligere ønsker:
Catherine Hauerslev Foss efterlyste et tværfagligt uddannelsestilbud (læger, sygeplejersker, terapeuter) med fokus på kompetencer til det tværsektorielle samarbejde. Det var der bred opbakning til.
Uddannelsestilbud til terapeuter:
Ole Mølgaard orienterede om at han er i dialog med både terapeuterne og Sundhedsuddannelser om kompetenceprofil og behov for efteruddannelse. Han forpligtede sig til at vidensdele med, og ved behov inddrage, de øvrige medlemmer af Akutfagligt Råd i processen.
2. Iintroduktions- og hoveduddannelsesstillinger i det akut medicinske speciale
Det indstilles
at | Akutfagligt Råd tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
På møde i HR-forum den 27. oktober 2021 drøftede HR-forum, hvilke anbefalinger og initiativer Region Midtjylland skulle arbejde videre med i relation til bæredygtige akutafdelinger.
Drøftelserne tog bl.a. udgangspunkt i resultaterne af døgnseminaret som Region Midtjyllands repræsentanter fra Akutfagligt Råd afholdt den 2.-3. september 2021.
Én af anbefalingerne fra døgnseminaret var en indledende tidsperiode med en øget dimensionering af introduktions- og hoveduddannelsesstillinger i det akut medicinske speciale.
HR-forum traf den 27. oktober 2021 beslutning om, at der var behov for at oplægget om overdimensionering for læger genbesøges i Klinikforum, før der kan træffes en beslutning.
På baggrund af beslutningen i HR-forum drøftede Klinikforum på møde den 4. marts 2022 en periodevis øget dimensionering af læger under videreuddannelse ind i Klinikforum.
Klinikforum tilsluttede sig Koncern HR Sundhedsuddannelsers indstilling om en øget anvendelse af den eksisterende fleksibilitet i antallet af introduktionsstillinger i akutmedicin og fleksforløb i forhold til hoveduddannelsesstillinger (med lokal medfinansiering), samt at der på længere sigt bør arbejdes for en øget dimensionering af uddannelsesstillinger i akutmedicin ifm. den kommende dimensioneringsplan (fra 2024).
Som led i drøftelsen var der en opmærksomhed på at bæredygtige akutafdelinger ikke alene beror på antallet af introduktions- og hoveduddannelsesstillinger, men også på f.eks. arbejdsmiljøet på afdelingerne.
Beslutning
Mads Skipper gav indledningsvis en status vedrørende uddannelsestillinger i akutmedecin: Tilbagemeldinger fra Døgnseminar mv om dimensionering af den lægefaglige videreuddannelse i akutmedicin har givet input til processen omkring fremtidig dimensionering af uddannelsesstillinger i Akutmedicin. Nu er der fastlagt en dimensionering på 11 hovedforløb, som dog kan opløftes med flexforløb/ekstra opslag når de nu udbudte forløb er fyldt. Tilsvarende vedr. introstillinger. Finansiering af eventuelle ekstra stillinger ligger lokalt. Der arbejdes mod flere uddannelsestillinger i Akutmedicin i den kommende dimensioneringsplan 2024.
Flere af akutfagligt Råds medlemmer pegede på, at Døgnseminaret pegede på et behov for intro-stillinger på området. Og at det derfor er skuffede at status quo opretholdes.
Mads Skipper pegede på, at afdelingerne/hospitalerne kan søge om at få flere introstillinger
- men at det skal finansieres lokalt. Dette hænger sammen med den finansieringsmodel der generelt er besluttet i RM. Det er dermed økonomien, ikke dimensioneringsplanen, der er begrænsende for at oprette flere introstillinger. Finansieringsmodellen er generelt og løbende til diskussion. Og pengene kommer fra samme kar. I RM er videreuddannelsesmidlerne samlet, i RN er de decentraliserede – der er fordele og ulemper ved begge dele.
3. Henvendelse fra Specialerådformand Jacob Juul Jensen
Det indstilles,
at | Akutfagligt Råd kommer med input til et kort notat vedrørende Akutplan og Akutkoncept, som kan indgå i Hospitalsudvalgets fremadrettede arbejde med Akutområdet |
at | Akutfagligt Råd tager status vedrørende Koncern HR´s strategi/plan for rekruttering, og fastholdelse indenfor det akutmedicinske område i Region Midtjylland til efterretning |
Sagsfremstilling
Det Tværfaglige Specialeråd i Akutmedicin (TSA), har bedt om status for følgende områder:
1. Bør der ikke ske en opdatering (strategiudvikling) af Akutkonceptet for Region Midt (version 2018) snarest? Baggrund: Sundhedsstyrelsen (SST) udkom i Oktober 2020 med "anbefalinger for den akutte sundhedsindsats" som endnu ikke er implementeret: Anbefalinger akut sundhedsindsats, SST
2. Hvad er status på Koncern HR´s strategi/plan for rekruttering, og fastholdelse indenfor det akutmedicinske område i Region Midt?
Ad. 1, Opdatering af Akutkonceptet for Region Midtjylland
Grundet Covid-19 er der endnu ikke taget fat på implementering af Sundhedsstyrelsens akutanbefalinger fra 2020. Det er dog forventningen sat der i løbet af 2022 skal laves et oplæg til hvordan der kan arbejdes med anbefalingerne i Region Midtjylland. Samtidig arbejdes der med modernisering af lægevagten. I forbindelse med arbejdet med både modernisering af lægevagten og Sundhedsstyrelsens akutanbefalinger åbnes en række problemstillinger. Det handler fx om:
- styrket samarbejde mellem aktørerne om visitation og brug af ressourcer på tværs
- akutklinikker – placering, åbningstider og bemanding
- ny navngivning – lægevagt, akutklinikker og skadestuer
- paramedicineres rolle
- styrke rådgivende og evt. udgående funktioner med særlige sundhedsfaglige kompetencer i forhold til akut indsats til patienter med psykisk sygdom i risiko for akut indlæggelse eller tvangsindlæggelse med henblik på at styrke en tidlig og tilgængelig indsats
- øget hensyntagen til ældre og skrøbelige patienter, herunder inddragelse af geriatriske kompetencer
- psykiatrisk vagt
- kardiologisk vagt
- flow på akutsygehuset
- akutte medicinske patienter i Silkeborg
Akutkonceptet fra 2018 er indarbejdet som grundlag for regionens indsatser på akutområdet i Region Midtjyllands Sundheds- og hospitalsplan. Eventuelle ændringer i konceptet vil derfor skulle politisk behandles. Akutkonceptet, samt henvisninger til dette i Sundheds- og hospitalsplanen, er vedlagt som bilag.
Det indstilles i forbindelse med ovenstående, at at Akutfagligt Råd kommer med input til et kort notat vedrørende Akutplan og Akutkoncept, som kan indgå i Hospitalsudvalgets fremadrettede arbejde med Akutområdet. I samme forbindelse tages stilling til, om der er behov for udarbejdelse af et nyt Akutkoncept, eller de foreslåede indsatser/strategier ses at kunne rummes indenfor den ramme det eksisterende akutkoncept udgør.
Ad.2, Status på Koncern HR´s strategi/plan for rekruttering, og fastholdelse indenfor det akutmedicinske område i Region Midtjylland
I efteråret 2021 drøftede HR-forum, både på mødet den 26. august 2021 og 27. oktober 2021, hvordan Region Midtjylland bedst muligt understøtter bæredygtige akutafdelinger. På mødet i HR-forum den 27. oktober 2021 drøftede HR-forum, hvilke anbefalinger og initiativer Region Midtjylland skulle arbejde videre med i relation til bæredygtige akutafdelinger. Drøftelsen skete på baggrund af en rapport: "Bæredygtige Akutafdelinger - relevante medarbejdere nu og i fremtiden", udarbejdet af Sundhedsuddannelser, Koncern HR. Rapporten er vedlagt som bilag.
Derudover tog drøftelsen også udgangspunkt i resultaterne af døgnseminaret som Region Midtjyllands repræsentanter fra Akutfagligt Råd afholdt den 2.-3. september 2021. På seminaret var fokus på en analyse af problemstillingerne omkring akutafdelingerne og akuthospitalerne, og ideer til hvordan Region Midtjylland kan understøtte bæredygtige akutafdelinger. Opsamling fra døgnseminaret vedlagt (var også vedlagt som bilag til behandling af sagen i HR-forum).
HR-forum traf den 27. oktober 2021 beslutning om, at Region Midtjylland skulle arbejde videre med følgende anbefalinger og initiativer:
- Specialuddannelse i akutsygepleje skal bredes ud til de mange sygeplejersker
- Indsatser omkring det store inflow af akutte patienter håndteres i regi af den kommende 360 graders plan, der skal godkendes af regionsrådet
- Der er behov for at oplægget om overdimensionering for læger genbesøges i Klinikforum, før der kan træffes en beslutning
- Regional medfinansiering til at kunne ansætte flere introduktions- og meritlæger skal adresseres på et senere tidspunkt
På baggrund af beslutningen i HR-forum blev drøftelsen vedr. en periodevis øget dimensionering af læger under videreuddannelse ind i Klinikforum, jævnfør ovenstående punkt 1 på dagens møde.
Derudover er der i regi af 360 graders planen i værksat en række initiativer vedrørende fastholdelse og rekruttering, og bedring af arbejdsvilkår på hospitalerne generelt. Initiativerne er i vid udstrækning lokalt forankrede, men enkelte har også forankring i Koncern-HR. Seneste udgave af 360 graders plan er vedlagt som bilag.
Beslutning
Ad. 1, Opdatering af Akutkonceptet for Region Midtjylland
Der er en politisk proces i gang – efter mødet i Akutfagligt Råd har Hospitalsudvalget hos administrationen bestilt et et forslag til en bred model for det videre arbejde med akutområdet og den sammenhængende akutindsats. Udvalget ønskede i den sammenhæng, at der i forslaget fokuseres på både personalesituationen på akutafdelingerne, inkl. mulige tiltag ift. at sikre den nødvendige bemanding, og på at sikre gode patientforløb for de akutte patienter, herunder med fokus på samarbejdet mellem afdelinger og sammenhæng til andre samarbejdsparter og sektorer om overgange til det nære sundhedsvæsen mv.
Da det allerede på Akutfagligts Råds møde var kendt, at der skulle gang i en proces, blev det besluttet at udarbejde et input bestående af et-to punkter hvor rådet giver input til hvor vil være relevant at starte processen
Konkrete inputs til overvejelse fra mødet:
- Akutkonceptet skal opdateres – fx i fht hospitalsvisitationen. Og styrkede ambitioner – mere fokus på det udadrettede
- Arbejdsmiljø i akutafdelinger – på overordnet niveau og patientsikkerhed
- Samarbejde ud til præhospitalet og almen praksis og kommunerne – hvad kan praksis – og hvad kan vi hjælpe praksis med?
- Rettigheder /servicestandarder for patienterne
Der samles en gruppe til at komme med et udkast der kan drøftes på et senere møde i Akutfagligt Råd. Gruppen består af:
- Akutafdelingsledelseskredsen vælger 3-5 repræsentanter: De afklarer imellem sig og melder ind til Anne
- Catherine Hauerslev Foss
- Pernille Sarto finder en mediciner
- Præhospitalet spørges
- Vagtlægechef Jakob Ravn involveres når det er relevant
Sundhedsplanlægning tager initiativ til indkaldelseaf mødet.
Specialerådet kommer med sine egne forslag til processen, der ligeledes fremsendes til udvalget.
Ad.2, Status på Koncern HR´s strategi/plan for rekruttering, og fastholdelse indenfor det akutmedicinske område i Region Midtjylland:
Udsat til næste møde
Bilag
4. Henvendelse fra Regionsterapeutrådet
Det indstilles
at | Akutfagligt Råd drøfter Regionsterapeutrådets ønske om repræsentation i Akutfagligt Råd |
Sagsfremstilling
Sundhedsplanlægning har fået en henvendelse fra Regionsterapeutrådet, der ønsker repræsentation i Akutfagligt Råd:
"Der er i dag fysio- og ergoterapeuter tilknyttet Akutafdelingerne på regionens hospitalsenheder.
I den forbindelse har vi et ønske om at få en repræsentant fra vores faggruppe med i det akutfaglige råd og vi har mulighed for at foretage en udpegning via regionsterapeutrådet.
Vi oplever os som strategiske sparringspartnere i udviklingen af akutkonceptet, akutuddannelserne mm. og vil meget gerne bidrage med vores viden og kompetencer til den fortsatte udvikling inden for Akut området.
Helle Kruuse-Andersen, Formand for Regionsterapeutrådet"
Der har tidligere været drøftelser i rådet om terapeuternes rolle i akutafdelingerne, ikke mindst i forbindelse med kompetanceplan for terapeuter i det akutte felt. Det indstilles derfor at Akutfagligt Råd drøfter henvendelsen, og i den forbindelse kommer med forslag til, hvordan en eventuel repræsentation bedst muligt organiseres.
Beslutning
Punktet blev udsat til næste møde
5. Status på arbejdet i DEPT-arbejdsgruppe
Det indstilles,
at | Akutfagligt Råd tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Der er i regi af Akutfagligt Råd nedsat en arbejdsgruppe, der skal opdatere kortene i det regionale DEPT-system. Kommissorium vedlagt som bilag.
Christian Skjærbæk og Ole Mølgaard har fælles formandsskab for arbejdsgruppen. De giver en kort status på arbejdet.
Beslutning
Punktet blev udsat til næstkommende møde.
6. Orientering, diverse initiativer
Det indstilles
at | Akutfagligt Råd tager orienteringerne til efterretning |
Sagsfremstilling
Der er pt forskellige initiativer i gang på akutområdet. Formanden/Sundhedsplanlægningen orienterer om:
- Proces vedrørende Modernisering af lægevagten
- Genovervejelser vedrørende Governancestruktur på Akutområdet
- Temadrøftelser om Akutområdet i Hospitalsudvalget 4/4 og 9/5.
Beslutning
Punktet blev udsat til næste møde.
Den aktuelle situation i akutafdelingerne - herunder ikke mindst Gødstrup, i forbindelse med udflytning af aktiviteter fra Herning og Holstebro, blev drøftet. Niels Falk Bjerregaard orienterede om, at sagen har været drøftet i Klinikforum. Her er det besluttet, at der der for nu omdirigeres to akutte pt om dagen. Samt at sagen tages op igen efter påske med henblik på en lidt mere gennemarbejdet plan.