Dagsorden fra ESDH
til
mødet i
den 23. august 2023 kl. 14:30
i Olof Palmes Alle 15, mødelokale 15. Video: meet.rm01@rooms.rm.dk
Pkt. | Tekst |
1 | Robustgørelse, Tiltrækning og tilknytning |
2 | Robustgørelse. Opdatering, Akutkoncept |
3 | Robustgørelse, data og forslag til initiativer |
4 | Robustgørelse. Akutte patientforløb |
1. Robustgørelse, Tiltrækning og tilknytning
Det indstilles,
at | Akutfagligt Råd kommer med input til konkrete udviklingsmål og initiativer inden for tiltrækning og tilknytning på akutområdet, der skal indgå i strategien for robustgørelse af akutområdet |
Sagsfremstilling
Sundhedsplanlægning arbejder med en strategi for robustgørelse af akutområdet. Et af delelmenterne i stratgien omhandler tiltrækning og tilknytning på akutområdet.
Koncern HR Sundhedsuddannelser har på baggrund af tilbagemeldinger fra HR- og Personalechefkredsen, kontorerne i Koncern HR og resultaterne fra undersøgelsen blandt introduktionslæger i akutmedicin vedr. deres motivation for at søge hoveduddannelse i akutmedicin fra forsommeren 2023, lavet et overblik over de eksisterende tiltag og tilbagemeldingerne vedr. hvilke udfordringer området står med/overfor. Trine Kirkegaard fra Sundhedsuddannelser deltager under punktet.
Igangsatte initiativer
I det vedlagte bilag 1 ses et overblik over de igangsatte initiativer med henblik på at understøtte tiltrækning og tilknytning til akutområdet. Der er blandt andet tale om initiativer inden for følgende kategorier:
Kompetenceudvikling af medarbejdere bl.a. med henblik på tilknytning
- Indsatser ift. introduktion og onboarding af nye medarbejdere
- Prioriteret konsulentunderstøttelse fra HR Udvikling til det akutte område
- Indsatser ift. arbejdsmiljø
- Konceptet "Sammen om opgaven"
Udfordringer ift. tiltrækning og tilknytning af medarbejdere
Tilbagemeldingerne bekræfter, at der er udfordringer med tiltrækning og tilknytning af personale til det akutområdet. Konkret peges på, at der i specialet er en høj vagtbelastning og et stort arbejdspres. Dette gør, at det kan være svært for uddannelseslæger og andre medarbejdsgrupper at se sig i specialet på sigt. HR Udvikling nævner desuden, at de akutte forløb påvirker arbejdsmiljøet som følge af mindre forudsigelighed og mere kompleksitet i en klinisk hverdag. Tilbagemelding fra HR- og Personalechefkredsen tyder på, at udfordringen er størst ift. tiltrækning og særligt tilknytning af læger. På den baggrund er der anlagt et fokus på lægegruppen i det efterfølgende.
Akutafdelingerne oplever god søgning til lægernes introduktionsstillingerne. Mange læger vælger dog at søge introduktionsstilling i akutmedicin, for at få relevant erfaring inden de søger hoveduddannelse i et andet speciale. Det udfordrer rekrutteringen til hoveduddannelsen i akutmedicin. Undersøgelsen blandt nuværende og tidligere introduktionslæger viser. at arbejdspres og vagtbelastning har betydning for gruppen af læger, der ikke forventer at søge hoveduddannelse i akutmedicin (n=16). Derudover har det betydning, at der er tale om et nyt speciale, der er udfordret af underbemanding, og at der er en oplevelse af dårlig aflønning for nattevagter. For gruppen af uddannelseslæger der enten har søgt eller forventer at søge hoveduddannelse i akutmedicin (n=16) lægger de vægt på; faglig bredde, variation i hverdagen og patienter, den fleksibilitet vagtarbejdet medfører og god kollegial stemning.
De uddannelsesansvarlige overlæger var på deres møde i det specialespecifikke uddannelsesudvalg den 13. juni 2023 optaget af at anvende de gode fortællinger og de eksisterende rollemodeller i specialet med henblik på tiltrækning af flere uddannelseslæger til hoveduddannelsen. Cheflægerne fra akutafdelingerne løftede deres bekymring for netop rekruttering til specialet i Det Regionale Efteruddannelsesråd for læger og sygeplejersker på akutområdet (RUR-akut fælles) den 23. juni 2023. Cheflægerne vurderer, at det ikke er tilstrækkeligt at arbejde med at tiltrække flere hoveduddannelseslæger til specialet. Det skyldes bl.a. den høje vagtbelastning og arbejdspres i akutafdelingerne. De vurderer i stedet, at der også er behov for at se på muligheder for efteruddannelse af speciallæger i andre specialer, således at de kan ansættes og arbejde i en akutafdeling.
Forslag til udviklingsmål og nye initiativer
Koncern HR Sundhedsuddannelser og Sundhedsplanlægning har på baggrund af tilbagemeldingerne ift. initiativer og udfordringer udarbejdet et udkast til udviklingsmål og nye initiativer med henblik på at understøtte tiltrækning og tilknytning af medarbejdere på akutområdet. Udkastet, der er præsenteret nedenfor, forelægges HR- og personalechefkredsen på deres møde den 23. august. Akutfagligt Råd får hermed også mulighed for at kommentere på forslag til hhv udviklingsmål og nye initiativer i forhold til tiltrækning og tilknytning.
Forslag til udviklingsmål:
- At styrke det psykosociale arbejdsmiljø (fx fællesskaber) for at fremme tilknytningen af medarbejdere, jf. arbejdsmiljøforskning
- At forbedre måden hvorpå vagter planlægges og fordeles, sætte fokus på medinddragelse af medarbejdere i vagtplanlægning
- At nedbringe vagtbelastning og arbejdspres på akutområdet
- At styrke bemandingssituationen på det præhospitale område
Forslag til nye initiativer:
- Systematisk medinddragelse af medarbejdere i vagtplanlægning
- Arbejde for at flere læger fortsætter i hoveduddannelsesforløb i akutmedicin
- Plan for specialsygeplejersker i akutsygepleje
- Efteruddannelse af speciallæger fra andre specialer, der skal arbejde i akutafdelinger
Den fremadrettede proces
Input fra Akutfagligt Råd og HR- og Personalechefkredsen vil indgå i den videre proces i Sundhedsplanlægning og evt. som emne på en politisk workshop i oktober 2023, med henblik på indabejdelse i den kommende strategi for robustgørelse af akutområdet. Den nye strategi skal godkendes i Regionsrådet januar 2024.
2. Robustgørelse. Opdatering, Akutkoncept
Det indstilles,
at | udkast til høringsversion vedrørende det opdaterede akutkoncept i Region Midtjylland godkendes |
at | orientering om høring og den videre godkendelsesproces tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Akutfagligt Råd godkendte på møde den 23. februar 2023 udpegning af en arbejdsgruppe med henblik på opdatering af Region Midtjyllands akutkoncept. Baggrunden for at opdatere akutkonceptet er at sikre, at det tager højde for Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2020. Formålet er desuden at sikre, at det opdaterede akutkoncept fortsat beskriver de overordnede principper for arbejdet med akutte patienter i Region Midtjylland. Endelig skal det opdaterede akutkoncept indgå som en del af rammen for den kommende strategi for robustgørelse af akutområdet.
Arbejdsgruppen har udarbejdet vedlagte udkast til et opdateret akutkoncept i Region Midtjylland.
I arbejdsgruppen deltog repræsentanter fra akutafdelingsledelseskredsen fra de fem akuthospitaler i regionen og formanden for specialerådet for Akutområdet. Der var inviteret en bredere deltagerkreds ind i arbejdsgruppen med bl.a. Præhospitalet og en repræsentant fra det geriatriske område. Efter første møde har Præhospitalet vurderet, at indholdet af gode grunde specifikt omhandler akutafdelinger og har deltaget på et informationsniveau og efter behov bidraget med præcisering af tekst ift. Præhospitalet. Repræsentanten fra det geriatriske område vurderede, at det ikke var muligt at repræsentere alle samarbejdspartnere til akutafdelinger og vil afvente kommentering i forbindelse med høring.
Nils Falk Bjerregaard har været formand for arbejdsgruppen og vil på mødet overordnet præsentere, hvilke opdateringer der er indarbejdet i Region Midtjyllands akutkoncept.
Høring af Region Midtjyllands opdaterede akutkoncept og den videre proces fremgår af nedenstående figur:
3. Robustgørelse, data og forslag til initiativer
Det indstilles,
at | Akutfagligt Råd diskuterer og kommer med input til de foreslåede indsatsområder på baggrund af den vedlagte analyse |
Sagsfremstilling
I forbindelse med processen vedrørende strategi for robustgørelse af akutområdet er der udarbejdet en datarapport vedrørende udviklingen på det akutte område. Rapporten er udarbejdet af Sundhedsplanlægning og BI-kontoret, i samarbejde med datafolk fra akuthospitalerne, Præhospitalet og Psykiatrien.
Rapporten forelægges koncernledelsen i september.
Rapporten omhandler følgende emner:
- Overordnet aktivitet
- Personalesituation
- Patienter, der afsluttes i hjem eller på skadested efter besøg af ambulance eller lægebil
- Opholdsvarighed i akutafdelinger og akuthospitaler
- Genindlæggelser og Variation i patientindtag
- Tid til antibiotika, og ventetid på diagnostik
- Særlige patientgrupper
- Akutklinikker
Resultater fra analysen vil blive præsenteret på en workshop for regionsrådets medlemmer den 24. oktober, hvor også klinikere og patientforeninger inviteres til at deltage. Formålet med workshoppen er at give mulighed for input til robustgørelsesstrategien med udgangspunkt i data.
På baggrund af rapporten foreslås at nedenstående indsatsområder indarbejdes som bidrag til den kommende strategi for robustgørelse af akutområdet (strategisporene/overskrifterne er fastlagt politisk):
- Tiltrækning og tilknytning:
- Arbejde for at flere læger fortsætter i hoveduddannelsesforløb i akutmedicin
- Plan for specialsygeplejersker i akutsygepleje
- Efteruddannelse af andre speciallæger, der skal arbejde i akutafdelinger
- Systematisk medinddragelse af medarbejdere i vagtplanlægning
- Fokus på opgaveglidning til fx fysioterapeuter - fx. mange forvredne ankler
Baggrund:
- Udfordringer med mer- og overarbejde, vikarforbrug og sygefravær. Er det muligt at nedbringe et eller flere af parametrene ved at indføre særlige tiltag?
- COWI peger på overskud af fysioterapeuter, og data peger på en del patienter, der eventuelt kunne håndteres af denne faggruppe – fx mange forvredne ankler
- Lægevagt og akut natordning:
- Præhospitalet får flere muligheder for at afslutte patienter i eget hjem
Baggrund:
- Kun 9 % af de patienter der afsluttes på skadestedet efter ankomst af lægebil eller ambulance har en akut hospitalskontakt einder for de følgende 72 timer
- Tværsektorielle indsatser:
- Ingen input fra analysen til indsatsområder
Baggrund:
- Analysen forholder sig ikke til data vedrørende den tværsektorielle del af patientforløbene
- Tværsektorielle indsatser besluttes i de særlige samarbejdsfora for tværsektorielt samarbejde
- Akutklinikker
- Regulering af akutklinikkernes åbningstid så de svarer til efterspørgslen
- Fortsat adgang til røntgen og blodprøver på akutklinikmatriklerne – også i dagtid
Baggrund:
- Der er p.t. meget lav aktivitet i akutklinikkerne i dagtid, fordi de fleste af de opgaver, der kan varetages af personalet der, i dagtid varetages i almen praksis
- Der er stort set ingen aktivitet i akutklinikkerne i Silkeborg og Holstebro om natten
- Der er fortsat stor mangel på behandlersygeplejersker, og de sparsomme personalemæssige ressourcer kan anvendes bedre i akutafdelingerne, hvor de alvorligt syge patienter fra hele regionen modtages.
- Akut psykiatri
- Tværregional og tværfaglig arbejdsgruppe vedrørende Akut psykiatri: Snitflader, kompetenceudvikling og samarbejde mellem somatik og psykiatri
- Fokus på at styrke kompetencerne til at håndtere psykiatriske patienter i akutmodtagelserne
- Styrkelse af det tværsektorielle samarbejde om akut psykiatri
- Styrket indsats, patienter med dobbeltdiagnose psykiatri/misbrug.
Baggrund:
- Behov for fortsat indsats for at styrke samarbejdet mellem somtatik og psykiatri og sikre bedre forløb for de akut syge psykiatriske patienter. Der er fortsat mange akutte genhenvendelser blandt patienter med psykisk sygdom, herunder mange patienter med selvskade.
- Akutte patientforløb:
- Yderligere analyse af Korttidsmortalitet
- Genbesøg af de regionale aftaler vedrørende diagnostiske radiologi aften/nat
- Samarbejde om nye tilbud til patienter med alkoholrelaterede problemstillinger
Baggrund:
- Af Databasen for akutte patientkontakter fremgår, at der er forskel på korttidsmortaliteten på tværs af akuthospitalerne i Region Midtjylland. Årsagen til dette kendes ikke, og det kunne derfor være relevant at undersøge, om det alene skyldes forskelle i patientsammensætning og registreringspraksis, eller om der indenfor udvalgte områder kunne opnås forbedringer ved et styrket samarbejde på tværs
- Undersøgelsen viser, at der aften/nat er flaskehalse og ikke kun fagligt begrundet ventetid for især CT af abdomen. Manglende CT-skanninger om natten betyder flow-problemer i akutafdelingerne allerede fra tidligt på dagen
- Der er mange akutte genhenvendelser, ikke mindst på det kirurgiske område: Kan procedurerne forbedres? Skal nogle patienter måske direkte i stamafdeling ved opblussen? Kan komplikationer vedrørende gipsninger/forbindinger, skift af bandager eller skinne flyttes fra akutafdelingerne? Det er jo en form for elektiv behandling
- Alkoholrelaterede problemstillinger fylder meget i akutafdelingerne og meget blandt genhenvendelser. Samtidig har en række af disse patienter psykiske udfordringer, der gør det vanskeligt at sikre relevant behandling. Der er opnået gode erfaringer i Aarhus og Horsens, der eventuelt kan udbredes.
- Akutkoncept
- Oprettelse af Akut-Rejsehold
- Projektspor om akutte patientforløb, med henblik på at identificere hvilke patientgrupper, der kan modtages direkte på stamafdeling
Baggrund:
- Patienter, der indlægges via akutafdelingen, har generelt kortere forløb i Gødstrup (hele akuthospitalet), end på de øvrige hospitaler
- Der er ret store forskelle på sygefravær, brug af vikarer og merarbejde mellem akutafdelingerne
- Der er forskel på procestiderne omkring intravenøst antibiotika – måske afdelingerne kan få inspiration hos hinanden
- Mange genhenvendelser, som går i akutafdeling efter at være udskrevet fra anden afdeling
4. Robustgørelse. Akutte patientforløb
Det indstilles,
at | Akutfagligt Råd kommer med input til, om de nævnte udviklingsmål og initiativer er relevante, og |
at | Akutfagligt Råd eventuelt supplerer med flere eller andre forslag til mål og initiativer i robustgørelsesstrategien vedrørende patientforløb |
Sagsfremstilling
I forbindelse med strategi for robustgørelse af akutområdet er udpeget et projektspor vedrørende patientforløb. Da strategien har et selvstændigt spor vedrørende tværsektorielle indsatser, har dette spor fokus på samarbejde omkring patintforløb internt på og imellem akuthospitalerne.
Nedenstående forslag til mål og nye initiativer tager dels afsæt i tidligere drøftede dataanlyse, dels det tidligere præsenterede arbejde med opdatering af akutkonceptet:
Forslag til udviklingsmål:
- Bedre patientforløb for kroniske patienter ved opblussen af kendt sygdom - herunder mulighed for, at flere modtages direkte i stamafdeling
- Færre akutte genhenvendelser
- Kun fagligt begrundet ventetid i de akutte patientforløb
- Færre barrierer for patientflow i og imellem akuthospitalerne
- Færre sengedage for skrøbelige ældre patienter over 75 år indlagt + 14 dage
Forslag til nye indsatser:
- Nedsættelse af en regional arbejdsgruppe til udarbejdelse af fælles retningslinjer for overflytning af afklarede og stabiliserede akutte patienter mellem hospitaler
- Udvikling af samarbejdet omkring billeddiagnostiske undersøgelser om natten
- Nedsættelse af arbejdsgruppe med fokus på akutte genhenvendelser på det kirurgiske område: kan genhenvendelser forebygges? Går patienterne rette sted hen?
- Analysegruppe med fælles fokus på korttidsmortalitet blandt akutte patienter
- Udvikling af nye tilbud udenfor akutafdelingerne til patienter med alkoholrelateret sygdom
Akutfagligt Råd bedes komme med input til, om de nævnte udviklingsmål og initiativer er relevante, og eventuelt supplere med flere eller andre forslag til mål og initiativer vedrørende patientforløb