For at indgrebet og din indlæggelse kan forløbe optimalt, er det vigtigt, at du er forberedt på, hvad der skal ske.
Forbered dig til operationen
Det er vigtigt, at du er så fysisk aktiv som muligt inden operationen. Det kan for eksempel være ved at gå ture, cykle, eller hvad der nu passer dig bedst.
Samtidig er det vigtigt, at du spiser en god og varieret kost.
For at forebygge komplikationer anbefaler vi, at du stopper med at ryge samt, at du ikke indtager større mængder af alkohol.
Inden du bliver indlagt til operationen, vil du have fået hele din tarm undersøgt ved en kikkertundersøgelse (koloskopi). I forbindelse med det skal du være opmærksom på følgende:
Har du en kolostomi, skal du blot følge den vejledning, som du får tilsendt forud for koloskopien. Du skal ligeledes udrense forud for selve operationen. Du kan med fordel hente en tømbar pose i Stomiklinikken, da det vil lette din udrensning.
Har du en ileostomi, skal du i god tid kontakte Stomiklinikken, da den aflukkede tarm skal skylles igennem. Stomisygeplejersken vil samtidig vurdere, hvordan din øvrige udrensning skal foregå.
De sidste to uger inden operationen, må du ikke indtage naturmedicin eller kosttilskud uanset type.
I forbindelse med operationen skal dine hår fjernes på hele maven fra brystvorterne til 5 cm under, hvor kønsbehåringen starter.
Hårene skal fjernes på begge lår - både halvt foran og halvt bagpå. Dette skal gøres, da der skal fastgøres noget teknisk operationsudstyr.
Én uge før operationen skal du fjerne håret med en hårklipper/trimmer eller lignende.
Du må ikke anvende en skraber til at fjerne håret.
Vi forventer ikke en glatbarbering af området.
Hvis du ikke har en hårklipper/trimmer, eller hvis der er under én uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i afdelingen.
Er du i behandling med blodfortyndende medicin, kan det være nødvendigt med specielle forholdsregler. Ofte skal du holde pause med medicinen.
Du vil blive nærmere informeret om dette.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Du må IKKE tage din insulin eller tabletter mod sukkersyge på operationsdagen. I stedet skal du gøre personalet opmærksom på, at du har sukkersyge, så de kan træffe de nødvendige foranstaltninger.
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
Tage alle dine smykker af (inklusiv fingerringe og piercinger).
Fjerne eventuelt neglelak på hænder og fødder.
Rense dine negle grundigt.
Sådan skal du vaske dig i brusebadet:
Skyl hele kroppen og vask dig omhyggeligt med sæbe.
Vask håret med sæbe.
Vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så alt snavs fjernes.
Skyl hele kroppen under rindende vand.
Tør dig godt og tag rent tøj på.
Efter brusebadet:
Undlad at smøre dig ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som du får på i forbindelse med operationen.
Du må ikke have makeup på til operationen.
Når du kommer til afdelingen vil personalet sikre sig, at din personlige hygiejne er i orden.
Hvis du har forbindinger skal disse skiftes før operationen ligesom, at eventuel kateterpose skal skiftes. Dette gøres i forbindelse med brusebadet eller umiddelbart før din operation.
Medbring løstsiddende og behageligt tøj. Vær opmærksom på at der er risiko for, at der kommer farvede spritpletter på tøjet.
Kontaktlinser
Du kan anvende kontaktlinser under operationen, men vi fraråder det.
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan eventuelt komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
På operationsdagen skal du vejes (i hospitalstøj).
Du skal eventuelt have taget en blodprøve.
Om operationen
Operationen vil foregå i fuld bedøvelse.
Ved en dobbeltløbet stomi er begge tarmender lagt frem i stomien som en ”loop”. Således har stomien to åbninger.
Operationen foregår ved, at kirurgen løsner stomien fra huden og bugvæggen, trækker tarmen frem og syr enderne sammen igen. Herefter lægges tarmen på plads i maven, og stomihullet lukkes i hud og bugvæg.
I sjældne tilfælde er det nødvendigt at åbne bughulen for at sy tarmenderne sammen.
Som udgangspunkt skal du have en kikkertoperation. Men forskellige fysiske forhold kan gøre det nødvendigt, at foretage en åben operation i stedet. Ofte kan man ikke vide dette på forhånd.
Risici og bivirkninger
Lægen gennemgår risici og bivirkninger med dig ved en samtale før operationen
Det er normalt, at der er ømhed og lette smerter efter en operation.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Ved en kikkertoperation pustes kuldioxid ind i maven for at skabe gode oversigtsforhold og plads til kirurgens redskaber. Kuldioxiden kan give dig trykkende smerter i brystet, skuldrene og nakken de første dage efter operationen.
Fortæl det til personalet. De kan hjælpe med at vurdere, om det er bivirkninger efter kuldioxid eller andet. Det hjælper, hvis du bevæger dig, bruger varmepude eller tager smertestillende.
Der er en lille risiko for, at der går betændelse i såret. Du skal reagere, hvis du oplever hævelse og varme omkring såret.
Efter operationen er der en risiko for hævelse og misfarvning omkring operationssårene.
Der er en risiko for, at sammensyningen af tarmenderne brister. Risikoen er cirka 2-5 %. Det er en alvorlig komplikation, som vil vise sig ved, at du bliver akut syg oftest med høj feber. Komplikationen kræver genindlæggelse og en ny operation, hvor du får en stomi.
En mulig komplikation ved operation er en blodprop i benene eller i lungen. For at mindske risikoen for blodpropper får du en indsprøjtning med blodfortyndende medicin efter operationen. Du skal fortsætte med blodfortyndende medicin som indsprøjtning i dagene efter operationen medmindre, at andet er aftalt.
Symptomer på blodprop er:
Smerter.
Rødme af læggen.
Tiltagende hævelse af underbenet eller af hele benet nogle dage efter operationen.
Åndenød.
Hvis du oplever ovenstående symptomer indenfor det første døgn, skal du kontakte Kirurgisk Sengeafsnit 2. Se kontaktoplysninger nederst i patientinformationen. Oplever du symptomerne efter det første døgn, skal du kontakte egen læge eller Lægevagten.
Der kan forekomme sene komplikationer. Disse kan være brok i arret (13%), forsnævring i sammensyningen i tarmen (8%) eller tarmslyng (2%).
Efter operationen
Efter operationen kommer du på et opvågningsafsnit, hvor du skal være et par timer. Herefter kommer du tilbage til sengeafsnittet.
Du vil sædvanligvis vågne op med:
Et drop i hånden, som kan bruges til medicin og væske.
En slange i næsen som forsyner dig med ilt (iltkateter).
En operation vil belaste kroppen, og der vil altid være en mindre risiko for komplikationer. For at forkorte sygdomsperioden og mindske risikoen for komplikationer, er det vigtigt, at du trods eventuel træthed og kvalme, allerede umiddelbart efter operationen, er ude af sengen og begynder at spise og drikke.
Smerter omkring operationsområdet afhjælpes med fast smertestillende medicin i en periode.
Du får ikke tabletter til den faste smertebehandling med herfra, så vi anbefaler, at du har håndkøbspræparater derhjemme som for eksempel et paracetamol-præparat (Panodil, Pinex, Pamol ) og et NSAID-præparat (Ibumetin, Burana).
Når du kommer tilbage på Kirurgisk Sengeafsnit er det vigtigt, at du er oppe så mange timer som muligt den resterende del af dagen.
Du må sædvanligvis indtage almindelig kost umiddelbart efter operationen. Det er vigtigt at prioritere proteinrig kost. Du kan for eksempel drikke proteindrikke, hvis din appetit er lille.
Dit plaster skiftes ved behov af personalet. Hvis der ikke er gennemsivning, kan plasteret sidde i op til 24 timer.
Har du et blærekateter, så fjerner personalet dette.
Vi forventer:
At du er oppe 8 timer i løbet af dagen.
At du sidder oppe til måltiderne, gerne i dagligstuen.
At du går 3 ture på gangen i løbet af dagen.
At du spiser almindelig mad og drikker 2 liter væske.
At du siger til, hvis du oplever kvalme, smerter eller andet ubehag.
Hvis du har et smertekateter, fjerner personalet sædvanligvis dette.
Vi forventer:
At du er oppegående og i stigende grad klarer dig selv.
Inden udskrivelsen vil du få at vide, hvordan du skal forholde dig i perioden lige efter udskrivelsen i forhold til såret, smertebehandling, sygemelding, kost og væske.
Når du kommer hjem
Du må genoptage vanlig fysisk aktivitet lige efter udskrivelsen.
Hvis tilbagelægningen af din stomi foregår ved kikkertoperation, må krævende fysisk aktivitet genoptages efter 2 uger. Ved åben operation skal der gå 6 uger før, at du må genoptage krævende fysisk aktivitet og tunge løft.
Du kan forvente, at din afføring vil være tynd de første dage efter operationen.
Der kan også være lidt blod i de første par afføringer. Dette skal aftage efter 2-3 dage.
Afføringen bliver gradvis mere samlet og normal i løbet af den første måneds tid. Afføringen kan i visse tilfælde ændre sig permanent.
Loppefrøskaller kan have en gavnlig virkning på reguleringen af din afføring. Loppefrøskaller kan købes i håndkøb.
Clipsene i såret skal fjernes hos egen læge 10-12 dage efter operationen.
Videre forløb
Hvis der opstår problemer, eller du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kirurgisk Sengeafsnit det første døgn efter udskrivelsen. Derefter skal du kontakte din egen læge.
Kontakt
Du kan altid kontakte os
Hvis du bliver forhindret Hvis du ikke kan komme til den tid, vi har givet dig, så ring til os hurtigst muligt på telefon 78 42 73 16 på hverdage mellem kl. 10.00 og 12.00, så vi kan tilbyde tiden til en anden patient
Har du praktiske spørgsmål Forud for din operation eller behandling, kan du ligeledes kontakte os på telefon 78 42 73 16 på hverdage mellem kl. 10.00 og 12.00.
Har du spørgsmål efter din operation eller behandling Efter udskrivelsen kan du kontakte Kirurgisk Sengeafsnit 2 på telefon 78 42 62 76.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: test3.rm.dk/1443729
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.